Pgina 1 de 27 - l'ACTIC se certifiquen els coneixements, habilitats i actituds que es tenen en l’mbit TIC, a nivell bsic, mitj o avanat. Aquesta acreditaci s vlida davant de qualsevol empresa o administraci. Pgina 6 de 27 - Formaci per a emprenedors Nepolis esdev seu collaboradora del programa Connecta't 2010, per a

 • Published on
  20-Feb-2018

 • View
  217

 • Download
  3

Transcript

 • Pgina 1 de 27

  NEPOLIS. AL SERVEI DE LA CIUTAT Sumari

  0. Introducci 1. Suport a lemprenedoria

  1.1 Creaci de lEspai emprenedor 1.2 Altres iniciatives de suport a lemprenedoria 1.3 Potenciaci del sector dels media

  2. Millora de la connectivitat

  2.1 Implantaci de la fibra ptica en diferents punts de la ciutat 2.2 Accions per afavorir lestesa de fibra ptica 2.3 Altres projectes per millorar la connectivitat

  3. Interrelaci entre persones i collectius. Coneixement cultural.

  3.1 Fer comunitat a Internet 3.2 Tallers, seminaris 3.3 El cinema Bosc

  4. Investigaci

  4.1 Projecte per la promoci de l'autonomia personal, amb la UPC

 • Pgina 2 de 27

  0. Introducci Una caracterstica del segle XXI s que els motors econmics ja no estan associats a la fbrica de productes tangibles, sin a la generaci, emmagatzemament i processament de tot tipus dinformaci. Els sectors relacionats amb les tecnologies de la informaci i la comunicaci (TIC) desenvolupen un paper particularment important en aquest esquema. Daquesta manera sha anat definint lanomenada Societat de la Informaci. Vilanova i la Geltr compta amb un organisme municipal, Nepolis, que impulsa i dna suport a tota mena de projectes que utilitzen i saprofiten de les TIC. Shi conceben i desenvolupen productes digitals, propis dels temps que vivim, destinats a fer ms moderna i ms cohesionada la societat del segle XXI. Per al 2010, Nepolis inicia o participa en una vintena de projectes. Les seves repercussions en la societat vilanovina es podran palpar des de diferents aspectes:

  - en la contribuci a limpuls de leconomia, a travs diniciatives de suport a lemprenedoria i foment dels sectors de producci relacionats amb les TIC

  - en la cohesi social, mitjanant projectes de millora de la connectivitat, que han de

  beneficiar, a la llarga, a qu el conjunt de la poblaci quedi integrat en lanomenada societat de la informaci. I tamb mitjanant propostes que promouen la relaci entre persones i collectius, el coneixement intercultural i la formaci

  - en la millora de la qualitat de vida davant la malaltia i la dependncia. Nepolis

  acull projectes dinvestigaci tecnolgica en salut i promoci de lautonomia personal.

 • Pgina 3 de 27

  Nepolis s un organisme municipal amb seu en un edifici dissenyat per lestudi de larquitecte Oriol Bohigas, situat a la rambla de lExposici, 59-69. Lequipament, inaugurat el 2007, ha consolidat la seva activitat i, a banda dels serveis que hi sn installats, cada any s seu de certmens i jornades de tots els mbits temtics. Des de 2009 respon a la figura jurdica dEntitat Pblica Empresarial Local (EPEL). A finals daquest mar sobrir laparcament soterrat daquest equipament municipal, amb la posada en valor de 69 places de rotaci i abonament. Es tracta dun projecte que assumeix directament Nepolis, amb la incorporaci de sistemes avanats de promoci, com pantalles de vdeo a la sortida. Igual que laparcament, lactivitat a Nepolis ha portat a la necessitat de crear un servei de restauraci i ctering, que es concentra en la posada en funcionament a principis del mes d'abril del bar restaurant de la planta baixa. Tindr connexi wifi i una capacitat per al voltant de 100 persones.

 • Pgina 4 de 27

  1. Suport a lemprenedoria Nepolis treballa amb la Regidoria de Desenvolupament Local de lAjuntament de Vilanova i la Geltr, lInstitut Municipal dEducaci i Treball, altres institucions i empreses per impulsar iniciatives de foment de lactivitat econmica. Aix es realitza des de diferents vessants:

  - Iniciatives per posar al dia en TIC les empreses i els professionals.

  - Cessi despai i serveis telemtics per a les empreses, sobretot per a nous emprenedors.

  - Foment de nous nnxols docupaci, concretament en el mn dels media. En aquest camp es veu un ampli ventall de sortides laborals que actualment requereixen entrada de professionals. Els media (audiovisual, videojocs, cinema, mbils, TIC) s un dels mbits estratgics en qu es vol centrar Nepolis el 2010, com a proposta d'activitat econmica. Sobre aquest camp es desenvolupen dinmiques de formaci, serveis, recerca i desenvolupament i difusi.

 • Pgina 5 de 27

  1.1 Creaci de lEspai emprenedor

  Lobertura de lEspai emprenedor, lligat als serveis de promoci econmica i vivers dempresa, pretn proporcionar a les noves empreses i/o projectes demprenedoria un indret especfic, obert i altament tecnificat per al seu desenvolupament. En aquest espai es desenvolupar el projecte Centre del Talent, orientat a facilitar la materialitzaci de projectes i idees innovadors. Per a tot aix, shabilitar tota la tercera planta de ledifici de Nepolis. Aquest projecte es desenvolupar conjuntament amb la Regidoria de Desenvolupament Local de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltr, alhora que cercar la implicaci i suport de tots els agents pblics i privats que millorin i completin les accions estratgiques dedicades a crear nous models productius. La iniciativa compta amb una aportaci municipal de 250.000 euros en el captol d'inversions. La Conselleria d'Economia de la Generalitat dna suport al projecte Centre del Talent amb quasi 60.000 euros, alhora que es preveuen altres aportacions, materials i de contingut en el decurs d'aquest any. L'inici d'obres es preveu per aquest primer semestre del 2010. 1.2. Altres iniciatives de suport a empreses i professionals - Seu del certificat ACTIC Nepolis ha obtingut el segell de centre collaborador d'ACTIC, lacreditaci de competncies en tecnologies de la informaci i la comunicaci que emet la Generalitat de Catalunya. Des que sha comenat a tramitar aquest certificat a Nepolis, a principis dany, cada setmana hi ha hagut persones interessades a acreditar-se. Mitjanant l'ACTIC se certifiquen els coneixements, habilitats i actituds que es tenen en lmbit TIC, a nivell bsic, mitj o avanat. Aquesta acreditaci s vlida davant de qualsevol empresa o administraci.

 • Pgina 6 de 27

  - Formaci per a emprenedors Nepolis esdev seu collaboradora del programa Connecta't 2010, per a l'alfabetitzaci digital per a la recerca de feina. Aquest programa el promouen de forma conjunta el Servei d'Ocupaci de Catalunya (SOC) i la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informaci (STSI), amb la collaboraci de Nepolis. En l'actualitat es preparen cursos, tallers i seminaris per promoure la recerca de nous emprenedors, la seva connexi, formaci i assessorament. La utilitzaci de les noves eines tecnolgiques, les xarxes socials com a nova oportunitat de negoci o la millora de les idees emprenedores, sn alguns dels eixos d'aquesta proposta formativa. Lorganitzaci daquestes propostes anir lligada amb la posada en marxa de lEspai emprenedor. 1.3 Potenciaci del sector dels media 1.3.1 Iniciatives dinvestigaci i recerca (*) - Projecte Weng Wireless Electronic News Gathering. Recerca i desenvolupament de transmissi dactes en directe, via agregaci d'amples de banda des de mbils 3G. Es tracta de possibilitar la retransmissi audiovisual amb qualitat de directes, des de qualsevol lloc, a l'emissi de televisi mitjanant una cmera, un telfon i les xarxes p2p. Hi participen i2Cat, Universitat de Palma de Mallorca, Nepolis i el clster audiovisual d'Extremadura. Aquest projecte s'inclou en el segell d'European Network of Living Lab (ENoLL,

  www.openlivinglabs.eu) que distingeix Nepolis.

  Els ENoLL es basen en la innovaci oberta, en la qual els processos d'innovaci compten des de l'inici amb la participaci dels usuaris, que validen aquesta innovaci. Els projectes European Network Living Lab que generar Nepolis es presenten a diferents convocatries de finanament i ajudes dmbit catal, estatal i internacional, amb diferents socis tant tecnolgics com de continguts i de recerca.

 • Pgina 7 de 27

  - Clster audiovisual Nepolis participa en la creaci del Clster Audiovisual de Catalunya, que agrupa tots els sectors implicats en l'mbit audiovisual. Aquest clster combina organismes pblics i empreses privades i es coordina amb la resta de clsters audiovisuals de l'Estat. La recerca, els nous models de finanament i les accions conjuntes amb nous socis i nous mbits sn algunes de les directrius sobre les quals treballa Nepolis en relaci als audiovisuals, els videojocs i els mbils.

  - Centre de coneixement dentorns virtuals i videojocs

  Nepolis ser a la convocatria estatal Avanza per esdevenir centre de coneixement en videojocs, serious games i entorns virtuals, aix com les futures incorporacions de realitat augmentada i cinema digital.

  Lobjectiu s posar en valor accions com el cicle formatiu de grau superior de videojocs (a lEMAiD), els projectes de connectivitat, el clster audiovisual, el Bosc Cinema Municipal i el propi Nepolis, amb la participaci d'empreses especialitzades, universitats, emprenedors i altres administracions. Aquest projecte s transversal respecte a les lnies estratgiques del Living Lab Vilanova: cultura, mdia i salut i dependncia.

  - Cross media Nepolis lidera a Vilanova i la Geltr el projecte de cinema i videojocs de la Fundaci Digitalent, Filmutea. Es basa en la participaci com a "testejadors", per part dels alumnes del cicle de grau superior de videojocs de lEMAiD, de propostes de videojocs associats a pellcules que han d'estrenar-se en un futur i incorporen jocs al voltant del producte flmic. Projecte Open Network Living Lab. - Nou Liquid media Desenvolupament d'un prototip multiplataforma (fix-mbil) per a la producci, distribuci i consum de nous continguts audiovisuals (p. ex. generats a travs del mbil). Les caracterstiques daquest projecte sn la implicaci dels usuaris i usuries des de l'inici del desenvolupament d'aquesta plataforma en un procs participatiu d'innovaci oberta, el disseny d'un producte comercial a partir del prototip multiplataforma i la investigaci sobre el model de negoci que pugui sustentar les produccions de web 2.0. Hi participen Public Frame, i2Cat, Nepolis i Universitat Oberta de Catalunya. Projecte Open Network Living Lab. - Projecte Controlcam Nepolis facilita la infraestructura i els serveis a aquesta iniciativa, destinada a la recerca industrial de control de cmeres audiovisuals. Es tracta d'un emprenedor local que, amb el suport de tcnics especialistes, planteja la robotitzaci de cmeres tant de cinema com de televisi per mecanitzar i parametritzar i sistematitzar els mateixos moviments de cmera a travs d'ordinador. Recentment ha rebut el premi E-Emprendre.

 • Pgina 8 de 27

  - Collaboraci amb el centre de recerca SARTI Acord de collaboraci conjunta amb el Centre de Desenvolupament Tecnolgic de Sistemes d'Adquisici Remota i Tractament de la Informaci (SARTI) de la Universitat Politcnica de Catalunya. Es tracta de facilitar fibra fins a la zona del port i dutilitzar la capacitat de Nepolis d'obtenir imatges en alta definici del laboratori submar que t installat aquest centre de recerca a les costes de Vilanova i la Geltr, per possibilitar nous projectes relacionats amb el mn mar i els entorns virtuals. 1.3.2 Iniciatives de formaci - A travs del CUM Nepolis promou bona part de les propostes de formaci anuals del Campus Universitari de la Mediterrnia (CUM). En anteriors edicions ja shan consolidat i orientat cap als nous mitjans: videojocs, disseny, mbils, cinema, etc. Cursos i jornades que sofereixen aquest any:

  - Gesti de continguts web: blogs, frums i web 2

  - Moodle per a docents: Creaci i gesti de cursos

  - Noves competncies i noves eines digitals. Internet, videojocs i mbils

  - Gesti de webs dassociacions utilitzant Joomla

  - Blanc Festival II. Festival de disseny grfic de Catalunya

  - EMBED, audiovisual integrat. Projecte de trobada sobre audiovisual integrat a VNG

  - Mobile Game Festival

  - E-series

  - Audiovisual i realitat: del cinema documental al fenomen youtube

  - Del Vdeo Art al Vdeo en directe

  - Taller de Cinema

  - Mobile Video

  - Msica en imatges. El videoclip

  (*) Com es pot comprovar en la relaci de socis en cadascun dels projectes, Nepolis t com a objectiu treballar amb els mes ampli espectre d'interlocutors, combinant i provocant el coneixement entre serveis, organismes i societats de carcter pblic (i2Cat, Cultura) amb els privats (Digitalent, Public Frame, Controlcam) i els mbits universitaris i de recerca (SARTI, UPC, UOC).

 • Pgina 9 de 27

  - Identitat Digital en Xarxes socials per a professionals i empreses. eTrust en Xarxes Socials

  - Xarxes socials per a professionals i empreses

  - Formar-se en fibra ptica Nepolis i lInstitut Municipal d'Educaci i Treball (IMET) treballen actualment per configurar una doble oferta formativa relacionada amb la fibra ptica. Duna banda, es tracta d'un curs de formaci ocupacional d'installador i operador de fibra ptica. De laltra, sest formulant una proposta de creaci d'un cicle de grau superior de fibra ptica a presentar a la Mesa d'Educaci i Treball. Tots dos projectes compten amb l'assessorament i suport de l'Agrupaci Empresarial Innovadora de fibra ptica. - Formaci tcnica superior en creaci de videojocs i realitats virtuals

  Des daquest curs 2009-2010, Nepolis i l'Escola Municipal d'Art i Disseny de Vilanova i la Geltr (EMAiD) desenvolupen el Cicle formatiu de grau superior dIllustraci, disseny i creaci de videojocs i entorns virtuals. El curs que ve tindr lloc la segona edici daquest cicle, que en tot lestat espanyol noms es pot trobar en un centre pblic a Vilanova i la Geltr. Nepolis, conjuntament amb la Regidoria de Desenvolupament Local, ha orientat, assessorat i configurat aquesta proposta davant les institucions poltiques i acadmiques, cercant professionals i oferint noves vies de finanament i de sortides de treball als nous creadors del videojoc. - 3er Taller de cinema Nepolis acull actualment la tercera edici del Taller de cinema, que es desenvolupa de gener a juny. Aquesta proposta de formaci t com a objectiu ampliar-se amb altres projectes comuns: la creaci del Centre d'orientaci formativa audiovisual, limpuls de cursos de dibuixos animats i el projecte Mini-Cinema, que s'iniciaran en el curs escolar 2010-2011.

 • Pgina 10 de 27

  El regidor de Societat de la Informaci, Toms lvaro, i el responsable del Taller de Cinema, Jaume Fargas, signant el conveni per al 2010 (22/12/2009)

  En aquest darrer projecte, es tracta de familiaritzar el mn del cinema per als ms petits. Consisteix en unes matinals de diumenge en qu pares, mares i canalla van al cinema, on un dinamitzador explica com s tot el procs de creaci d'una pellcula. Tot seguit sofereix un visionat de cinema d'animaci europea i la sessi finalitza amb un petita xocolatada. Taller de Cinema organitza aquestes activitats amb el suport de Nepolis i de la Diputaci de Barcelona. - Casals Tecnolgics Aquest estiu els infants i joves dentre 5 i 14 anys podran optar a aquest casal, que sestrenar de forma experimental. La idea s donar-los coneixements i mecanismes especfics en al camp de les TIC, ampliant els que ja tenen assumits probablement com a usuaris. Mitjanant sessions dinmiques, adquiriran un aprenentatge que els ser de base per a possibles camins professionals en el futur. Les dates previstes sn del 28 de juny al 23 de juliol.

 • Pgina 11 de 27

  1.3.3. Festivals Des del seu inici, Nepolis organitza o participa en festivals i trobades de format mitj relacionats amb el sector media. El 2010 se celebraran cinc noves propostes, que sorganitzaran conjuntament amb la Regidoria de Desenvolupament Local de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltr, a banda de diferents professionals i entitats implicats, com el cas de l'entitat de dissenyadors DR. JU, del Grup de Periodistes Digitals, del Public Frame o de l'AEI Optixcat. L'objectiu d'aquesta programaci de festivals s atreure nous emprenedors i professionals especialitzats, aix com generar una nova oferta d'atracci econmica per a la ciutat (en benefici per a hotels, restaurants i sector turstic en general). - Blanc El 2009 sha celebrat amb xit la primera edici del Festival de Disseny Grfic de Catalunya, Blanc. En la segona edici, prevista a mitjans de novembre, sampliaran els canals i espais de relaci, per atendre les demandes del pblic.

 • Pgina 12 de 27

  - EMBED Jornades sobre laudiovisual integrat, que tracta noves formulacions de l'audiovisual a la xarxa. Es proposen activitats durant tres dies. Cada activitat constar de tres parts: la projecci d'audiovisuals; la contextualitzaci terica-debat sobre aquestes projeccions, i la trobada-entrevista amb agents locals de la ciutat on es realitzi l'activitat.

  La programaci de l'activitat constar de tres hores al mat dividides de la segent manera:

  - dia 1: Qu s EMBED + Cultura de la convergncia audiovisual - dia 2: Curtmetratges independents estatals - dia 3: Audiovisual integrat estatal

  A les tardes es produiran les trobades-entrevistes en contextos informals i la recerca de nous emprenedors. EMBED t una clara vocaci divulgativa sobre els nous formats audiovisuals.

  El pblic objectiu de les activitats seran institucions, creadors i productors interessats a aprofundir en el concepte daudiovisual integrat, nous professionals multidisciplinars (webtv, videobloggers, etc.), estudiants, professors i professionals del mn de la cultura audiovisual.

  - Mobil Games Festival Festival de videojocs per als mbils. Ea tracta d'organitzar a Vilanova i la Geltr unes jornades destinades a analitzar el mercat del Casual Games multiplataforma: browser games i mobile games, amb especial mfasi en aquests darrers. L'esdeveniment estar compost per:

  - conferncies i tallers - una secci expositiva - una secci competitiva

  Recentment, grcies a l'aparici de plataformes com Facebook i terminals com l'iPhone, hem assistit a una enorme difusi dels trucats Browser and Mobile Game (ex.: Farmville, Mfia Wars, Who has the biggest brain...), capaos d'enganxar i entretenir centenars de milions d'usuaris cada dia. Aquestes aplicacions poden tenir desenvolupaments molt barats, basats ms en la idea i la capacitat de joc que en complicats processos de clcul. La seva enorme difusi en els ltims dos anys, ha donat accs a un mercat altament lucratiu a joves creadors independents. Hi ha un nou mercat en qu Catalunya pot arribar a ser referent. - 5 Seminari Internacional de Periodisme Digital Nova edici daquest esdeveniment, que en els darrers anys ja ha estat present en loferta del Campus Universitari de la Mediterrnia. Es realitza conjuntament amb la direcci del Grup de Periodistes Digitals, amb el qual Nepolis t acord estratgic. Es tracta de formalitzar una nova proposta als professionals del periodisme digital presentant les noves tendncies i lnies de treball del futur del periodisme digital.

 • Pgina 13 de 27

  - Jornades Optixcat El 24 de mar tindr lloc aquest esdeveniment a Nepolis, en qu es tractar la implantaci de les telecomunicacions als municipis i lestesa de fibra ptica fins a la llar. Lobjectiu s celebrar una jornada divulgativa de les possibilitats de nous serveis per als ajuntaments a travs de la fibra ptica. Vilanova i la Geltr acull una primera sessi, que posteriorment es reproduir en municipis de la resta dmbits provincials de Catalunya. Nepolis promou les jornades amb l'Associaci Empresarial Innovadora Optixcat, amb la collaboraci de Localret, el Collegi Oficial dEnginyers Telecomunicacions de Catalunya (COETC) i la Generalitat. Vilanova i la Geltr ja va acollir el 2004 les primeres jornades Optixcat, que en aquella ocasi es van desenvolupar a la UPC.

 • Pgina 14 de 27

  2. Millora de la connectivitat

  La gesti des de Nepolis de totes les xarxes municipals de telecomunicacions facilitar la coordinaci de totes les actuacions per millorar la connectivitat.

  La mirada est posada, duna banda, en lestesa de fibra ptica a la ciutat, i de laltra, en una bona gesti i cobertura per ones, en telefonia mbil i connexions wifi. Arribar a la situaci ptima s un procs llarg, per ja sest avanant amb diverses actuacions.

  Lobjectiu en ltima instncia de la millora de la connectivitat s donar les eines a la ciutadania, sense discriminaci, per integrar-se en aquesta societat de productes intangibles, que intercanvia constantment informaci. Per aix tamb es desenvolupen iniciatives per apropar les TIC a collectius amb risc de quedar-sen al marge.

 • Pgina 15 de 27

  2.1. Implantaci de la fibra ptica en diferents punts de la ciutat

  - Des de Nepolis fins a Vilanova nord Es connecta la zona nord de la ciutat, capillaritzantla al llarg del seu recorregut per enxarxar diferents seus pbliques: Centre Cvic La Geltr, llar dinfants lEscateret, escola Sant Jordi, Pavell Poliesportiu del Garraf, comissaria dels Mossos dEsquadra, institut Joaquim Mir, Hospital de Sant Antoni Abat, Plataforma Serveis a la Dependncia, llar dinfants La Baldufa i Jutjats. Projecte incls en el Fondo Estatal para el Empleo y la Sostenibilidad Local (FEESL) 2010.

  - Del CAPI de Baix-a-Mar a Nepolis Es tracta de connectar el nou centre d'atenci primria a la xarxa sanitria a travs de Nepolis, que ja promou la connectivitat amb el CAP Jaume I, l'Hospital de Sant Antoni i la Plataforma de Serveis. Projecte incls en el Fondo Estatal para el Empleo y la Sostenibilidad Local (FEESL) 2010.

 • Pgina 16 de 27

  - Connexi entre la xarxa troncal de Renfe i Nepolis Lobjectiu s connectar Nepolis amb les principals xarxes de telecomunicacions d'alta capacitat de Barcelona i altres centres. Executa aquest projecte el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informaci de la Generalitat de Catalunya.

 • Pgina 17 de 27

  - Polgon industrial

  Pla pilot en la zona industrial de Santa Magdalena i fins a la platja, per a la connectivitat amb fibra fins a la llar. El projecte va connectat a Nepolis, com a nus i centre de la connectivitat de tota la ciutat. Promou, executa i finana la Generalitat a travs del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informaci. Amb el suport de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltr.

  - Des del Bosc Cinema Municipal a Nepolis

  Aquesta connexi es realitzar aprofitant lobra de la Generalitat de Catalunya per al CAP Jaume I.

 • Pgina 18 de 27

  2.2. Accions per afavorir lestesa de fibra ptica - Consolidaci de lAEI Optixcat

  LAgrupaci Empresarial Innovadora (AEI) de fibra ptica t seu a Nepolis. El seu objectiu s promoure la fibra ptica en totes les seves vessants: econmica, formativa, de serveis, financera, etc. LAEI vol participar en la coordinaci i implantaci d'aquest sistema de telecomunicacions arreu de Catalunya. A banda de Nepolis, recentment s'hi han incorporat dues empreses de Vilanova: Prysmian i Adqa.

  El 2009 sha creat aquesta agrupaci, que actualment aplega setze empreses i entitats catalanes dedicades a la implantaci daquest tipus de cablejat.

  - Mster amb la UPC

  Loferta formativa que promou Nepolis incorpora el setembre que ve un mster en Enginyeria de xarxes de fibra ptica, que es realitzar juntament amb la participaci de lAEI Optixcat i la Universitat Politcnica de Catalunya. Lobjectiu s formalitzar i completar els tres mbits formatius sobre la fibra ptica: formaci ocupacional, grau superior i mster, focalitzant la ciutat com un punt neurlgic i estratgic sobre la fibra ptica a Catalunya. - Jornades Optixcat (v. punt 1.3.3 Festivals) 2.3. Altres projectes per millorar la connectivitat

  - Millora en telefonia mbil i wifi

  Juntament amb lestesa de fibra ptica, la telefonia mbil i la connexi wifi sn elements estratgics en el procs general de connectivitat per a la ciutat. Nepolis treballa per reordenar aquests dos serveis. Mitjanant un acord amb la Generalitat de Catalunya i la Universitat Autnoma de Barcelona, sestablir un nou marc de relaci entre usuaris, operadores i administraci pblica. - Creaci de lAgncia Local de Telecomunicacions

  Aquest ens tindr la funci de coordinar i posar en valor les accions estratgiques de les comunicacions electrniques a tota la ciutat, en els mbits de la fibra ptica, telefonia mbil, wifi, wimax, entre d 'altres.

  Aquesta nova agncia local planificar conjuntament amb les administracions locals, comarcals i nacionals, aix com els agents econmics i socials de la ciutat, la connectivitat

 • Pgina 19 de 27

  futura de la ciutat. Ser interlocutora amb operadores i Generalitat per organitzar, prioritzar i accelerar la connectivitat en aquells sectors objectiu de les diferents estratgies de la ciutat.

  - Operador dinfraestructures de telecomunicacions Obtenir el ttol d'operador d'infraestructures de telecomunicacions permetr a Nepolis completar les accions estratgiques que es generin des de l'Agncia Local de Telecomunicacions. Nepolis esdev, doncs, agent dinamitzador i executor de la implantaci i estabilitzaci de la connectivitat total de la ciutat, ja sigui a travs de la fibra ptica, del sistema wifi, wimax o de la telefonia mbil. - Centre de Processament de Dades. CPD Nepolis es converteix en un centre nodal de servidors per connectar i allotjar les iniciatives pbliques i privades amb necessitat de gran capacitat de cabdal informtic, com s el cas dels projectes destesa de fibra ptica. Vinculat amb la incorporaci de lEspai emprenedor, Nepolis installar un Centre de Processament de Dades de gran capacitat per donar servei a totes les actuals demandes i les futures aplicacions que necessiti la ciutat.

 • Pgina 20 de 27

  3. Interrelaci entre persones i collectius. Coneixement cultural Nepolis participa o dna suport a diverses iniciatives culturals. Totes elles tenen com a rerefons potenciar la identificaci personal o com a collectiu en el gran mar del coneixement que s Internet. A la vegada, mitjanant aquestes iniciatives sobren espais de relaci entre persones i collectius, que permeten intercanvi dinformacions i coneixements entre diferents realitats socials i culturals. Daltra banda, Nepolis gestiona un important espai dactivitat cultural de la ciutat, el cinema municipal Bosc. Aquest equipament, que preveu consolidar la seva programaci en el segon any de funcionament, constitueix tamb una tarima des don emetre discursos de realitats socials i culturals diverses, mitjanant cicles temtics i documentals, entre daltres, com s'amplia ms avall.

 • Pgina 21 de 27

  3.1 Fer comunitat a Internet - Oficina de Dinamitzaci de Comunitats Digitals Des daquesta oficina, installada a Nepolis, es desenvolupa el projecte Comunitat Cultura.cat. Lobjectiu s crear xarxes dentitats diverses amb caracterstiques comunes. Actualment sest impulsant una comunitat digital en lmbit de la cultura popular i tradicional, per aix sha creat una nova web adaptada amb eines de socialitzaci per Internet. A lOficina de Dinamitzaci de Comunitats Digitals es realitzen tallers d'iniciaci en TIC i de l's i aprofitament d'Internet, especialment per a la difusi de la cultura popular, l'educaci, la formaci, l'assitncia social, la immigraci i el foment del desenvolupament cultural, social i econmic, per tal que es generin posteriorment altres comunitats digitals. En conveni amb lempresa Comunicant. - Projecte Passionrium Nepolis facilita suport tecnolgic al Centre dEstudis Passionrium, que pretn generar una gran xarxa europea de coneixement sobre les representacions de la Passi de Jesucrist. Per desenvolupar el projecte, en primer lloc es crea un espai web i un dipsit digital de documents sobre les passions, amb allotjament en servidors situats a Nepolis. En una segona fase, un cop consolidat el funcionament del dipsit patrimonial, es promouran activitats de xarxa entre les diferents poblacions amb passions.

  A principis de febrer es van signar convenis per aquests dos projectes

 • Pgina 22 de 27

  - Fotorally Projecte europeu de cohesi cultural i social entre Manchester, Amsterdam, Hlsinki, Cornell (Citilab) i Vilanova i la Geltr (Nepolis), a travs de la fotografia. El projecte compta amb la participaci de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltr, l'Arxiu Comarcal del Garraf, lentitat de gent gran Compex i la Federaci Catalana de Fotografia. A mitjans de mar s'inicia l'exposici de les primeres fotografies conjuntes d'aquestes quatre ciutats i que, al llarg de dos anys, pretn recollir ms de 2.000 fotografies de cadascuna. Cal destacar la participaci de Compex en el projecte Fotorally i en el subprojecte Arxiu familiar de Vilanova, que t com a objectiu fer visibles els arxius fotogrfics personals de la gent gran. A travs d'un procs de digitalitzaci desenvolupat des de Compex, l'Arxiu Comarcal pot obtenir fotografies antigues de la ciutat i de la seva gent com a valor histric. http://www.fotorally.eu/.

  - Pinacoteca virtual Museu virtual amb la incorporaci de realitat augmentada. Nepolis dna suport al projecte a travs de la coordinaci i implicaci dels entorns virtuals que pugui aportar l'Escola Municipal dArt i Disseny, aix com els continguts audiovisuals que des de les installacions de Nepolis es puguin crear. Hi participen el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Xarxa Transversal, i2Cat, la UPC, Nepolis i la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltr.

 • Pgina 23 de 27

  3.2 Tallers, seminaris Neplis acull lespai de formaci en informtica i TIC de lentitat Compex. Des del funcionament de laula, a mitjans de 2009, unes 300 persones de ms de 60 anys hi han pres part. El 2010 siniciaran nous tallers i seminaris adreats a collectius. 3.3. El Bosc Cinema Municipal

  3.3.1 Servei accessible per a tothom Una de les directrius del Bosc Cinema Municipal s fer accessible aquest servei a tota la ciutadania. Amb aquest objectiu es plantegen una srie de mesures:

  - Manteniment dels preus del 2009

  - Creaci dun sistema dabonaments i de fidelitzaci (segon trimestre 2010)

  - Possibilitat de descomptes a determinats collectius (segon trimestre 2010)

 • Pgina 24 de 27

  3.3.2 Programaci i consolidaci El 2010 es planteja la consolidaci de la programaci actual, amb cinema destrena, cinema familiar, pellcules de circuit no comercial, en versi original subtitulada i totes aquelles que estiguin en catal (tamb en versi original subtitulades i doblades). Aix mateix, es programaran cicles i mostres especfiques, organitzades per Nepolis i la Regidoria de Cultura de lAjuntament de Vilanova i la Geltr. Tamb es contemplen les aportacions ciutadanes per a una collaboraci conjunta en cinema ecolgic, escoles, documentals de msica, cicles i mini-festivals. En la seva consolidaci, el Bosc Cinema Municipal sintegrar en la futura Xarxa Pblica de Cinemes, que promour la Generalitat a travs de la Llei del Cinema. Un objectiu del Bosc Cinema Municipal per al 2010 s la cerca de nous pblics i nous espectadors de cinema. Per aquest motiu, la programaci contemplar la consolidaci del cinema familiar en les matinals dels diumenges (Mini-Cinema), experincia provada en les festes de Nadal. Aquesta acci anir acompanyada daltres referides al pblic infantil, com el cas de cinema escolar o tallers de dibuixos. En la cerca de nous espectadors, el Bosc Cinema Municipal sadherir al Circuit Catal de Cinema Digital, amb la possibilitat doferir nous formats en la gran pantalla: pera, preestrenes, etc.

  El Bosc va acollir lestrena de Mapa de los sonidos de Tokyo lagost passat

 • Pgina 25 de 27

  3.3.3 Infraestructures

  El Bosc Cinema Municipal obrir enguany laccs per la rambla Principal, amb la finalitat de millorar laccs i la seguretat dels espectadors.

  En coordinaci entre la gesti de Nepolis i Al-pi, es promour la incorporaci de fibra ptica a les cabines de projecci.

  A travs de la Llei del Cinema i els suports econmics que planteja, el cinema Bosc aspira incorporar sistemes de projecci en 3d.

  Aquesta setmana Nepolis acull una retransmissi dpera en directe des del Liceu.

 • Pgina 26 de 27

  4. Investigaci en salut Una de les lnies estratgiques que es distingeix en l'European Network Living Labs (ENoLL) de Nepolis s la de les tecnologies assistencials, que en aquest cas lidera i promou el centre de recerca de la Universitat Politcnica de Catalunya, el CETpD. 4.1 Projecte per la promoci de l'autonomia personal, desenvolupat per la UPC El CETpD (Centre d'Estudis Tecnolgics per la Dependncia i la Vida Autnoma) ha estat creat per la Universitat Politcnica de Catalunya (UPC) amb l'estreta collaboraci del Fundaci Hospital Comarcal Sant Antoni Abat, en nom del Consorci de Servei a les Persones de Vilanova i la Geltr. Es dedica a la investigaci aplicada i la transferncia de tecnologia. Lobjectiu s cobrir la demanda d'investigaci i desenvolupament en l'mbit de la Gerontecnologia, Intelligncia Ambiental, Robtica i Tecnologies TIC aplicades al suport de les persones, i en especial de la persona gran. El CETpD compta amb la capacitat d'organitzaci i direcci d'experincies d'usuari, per avaluar la qualitat i idonetat d's de la tecnologia i del servei. Reuneix un equip d'investigadors altament qualificats amb provada experincia professional, tcnics i becaris d'investigaci. Aquest equip inclou especialistes en electrnica, intelligncia computacional, les telecomunicacions, la psicologia, gerontecnologia, medicina i cincies de la conducta, amb experincia en l'acompliment d'un treball interdisciplinari. El centre duu a terme la important tasca d'investigaci aplicada i innovaci centrada en l'evoluci social, especialment en tecnologies i sistemes dissenyats per millorar la vida independent de la persona gran i les persones amb discapacitat. El CETpD presenta una mplia experincia de participaci en diversos projectes d'investigaci i desenvolupament, finanats pel Ministeri d'Indstria, Ministeri d'Educaci, Uni Europea. Aquesta participaci es materialitza en accions del Plan Avanza, Projectes ZENIT, Convocatria del 6PM, entre d'altres. Diversos projectes relacionats amb les tecnologies assistencials i els usuaris han estat objecte de coordinaci entre Nepolis, el CETpD i el Consorci de Serveis a les Persones, el Consorci Sociosanitari del Garraf en el passat exercici. En el present tamb es planteja la collaboraci conjunta en propostes del Plan Avanza, dels programes Marc i Inforegi, entre d'altres.

 • Pgina 27 de 27

  Ajuntament de Vilanova i la Geltr 17 de mar de 2010

Recommended

View more >