La Garsafull febrer 2013

 • Published on
  25-Mar-2016

 • View
  214

 • Download
  0

DESCRIPTION

Revista d'inters juvenil editada pel PIJ la Garsa EN aquesta edici: especial Roba neta i tot el necessaria per estar al dia de les novetats del Casal de Joves

Transcript

 • AIX TINTERESSA!

  Quan comprar barat a rebaixes surt car

  Tres, dos, u, zero. Les rebaixes ja sn aqu. Ofertes, descomptes, % destalvi ocupen aparadors de botigues i centres comercials. s el moment de comprar i comprar barat.

  Per, s realment tan barat all que comprem? Qu samaga darrere de peces de vestir i aparells electrnics? Qui guanya i qui perd amb la nostra compra? Sovint el que sembla barat pot resultar molt car.

  Mango, Zara, H&M, Bershka, Pull&Bear, Stradivarius, Gap, Oysho ens diuen oferir, i ms en perode de rebaixes, preus baixos. El que no ens diuen, i soculta rere una etiqueta made in Xina, Bangladesh, Marroc, s com aconsegueixen aquests preus. La deslocalitzaci industrial s la resposta: produir pagant el mnim cost possible per la m dobra i, conseqentment, violar drets humans i laborals. Aix ho expliquen i documenten exhaustivament diversos informes de la campanya Roba Neta. Unes prctiques que, per cert, no disten en res daquelles grans marques que venen productes una mica ms cars o de gamma alta. La lgica s la mateixa. Darrere el glamour o el luxe samaga la suor dels treballadors mal pagats.

  Linforme La moda espanyola a Tnger: treball i supervivncia de les obreres de la confecci de la campanya Roba Neta de Setem s una de les moltes investigacions que posa blanc sobre negre. Linforme analitza quina s la situaci de les treballadores en els tallers txtils de Tnger que proveeixen importants firmes internacionals i descobreix les condicions laborals en aquests centres marroquins de confecci: jornades de treball de fins a 12 hores diries, sis dies a la setmana, i amb un salari no superior als 200 euros mensuals, i que, de vegades, potser, fins i tot, inferior als 100 euros al mes; arbitrarietat en la contractaci i lacomiadament; traves a lorganitzaci sindical, etc. Una situaci extrapolable a molts daltres pasos. No en va la major part de les nostres peces de vestir selaboren a sia, Amrica Central, Europa de lEst o frica.

  Per, no noms els treballadors dels centres de producci en origen sn els que surten perdent, tamb aqu els empleats en els centres comercials, en els punts de venda, estan sotmesos a unes condicions laborals precries, flexibles, amb dificultats per organitzar-se sindicalment I la pressi per aconseguir un cost el ms baix possible recau sobre ells. Els responsables de latur i la precarietat al Nord no sn els treballadors dels pasos del Sud, sin unes elits econmiques i empresarials que busquen fer negoci amb les nostres vides, tant aqu com a laltra punta del planeta.

  Daquesta manera, Amancio Ortega, propietari dInditex, i que compta amb marques com Zara, Bershka, Pull&Bear, Stradivarius, Oysho, Massimo Dutti, es va convertir el passat 2012, segons la revista Forbes, en el tercer home ms ric del mn, tot, o grcies, segons com es miri, a la situaci de crisi econmica.

  I les mateixes pautes es repeteixen en la producci, la distribuci i la venda delectrodomstics, productes informtics i fins i tot menjar. I no noms uns pocs saprofiten dunes condicions laborals precries o inexistents, sin tamb dunes legislacions mediambientals extremadament febles. Aix, lactual sistema de producci de bns de consum es lucra dexplotar recursos naturals finits, emmalaltir a treballadors o comunitats i/o contaminar all on els ulls de la majoria no hi veuen. Tot, evidentment, a cost zero.

  Desprs ens diuen que podem comprar barat. I les rebaixes sn el mxim exponent daquesta prctica. Per, s tan barat all que comprem? Lactual model de producci i consum t una srie de costos ocults que acabem sufragant entre tots. Lexplotaci laboral, la precarietat, els sous de misria, els dbils o nuls drets

 • sindicals ja sigui en els pasos del Sud o al Nord generen pobresa, desigualtats, fam, desnonaments i s lEstat qui ha de gestionar aquestes situacions i conflictes amb tot el que implica de cost social i econmic.

  El mateix passa amb les empreses que contaminen, que exploten sense control ni lmit els recursos naturals, que generen amb les seves prctiques canvi climtic i destrucci mediambiental Qui paga per una producci fragmentada, deslocalitzada i quilomtrica addicta al petroli i generadora de gasos defecte hivernacle? Qui paga per comunitats desplaades, treballadors malalts i territoris inhabitables? Qui assumeix les conseqncies dun model agrcola i alimentari que acaba amb lagrodiversitat, la pagesia i ens fa addictes al menjar escombraries? Nosaltres. A lempresa, li surt de franc. Es tracta dels costos invisibles dunes prctiques abusives, que se suposa que ning assumeix. La tossuda realitat ens demostra, tot al contrari, que s la societat qui paga, i molt.

  I el ms escandals de la qesti s que per portar a terme aquestes prctiques, les multinacionals tenen el suport actiu daquells que es troben a les institucions i dissenyen les poltiques econmiques, socials, mediambientals, laborals al servei dels interessos de les primeres. Com sha repetit, reiteradament, al carrer, vivim en una democrcia segrestada. I encara que ens diguin, una i una altra vegada, que comprant barat, hi guanyem tots, la realitat s una altra: all barat, surt car. I, al final, nosaltres, la majoria, en paguem la factura.

  I qu puc fer jo?____________________________________________________ Ms informaci al bloc de lEsther Vivas.

  Per saber-ne ms: llegeix els Criteris per un consum conscient de roba de Setem Catalunya.

  Consulta la guia de consum responsable de roba i complements elaborat pel govern dArag i lONG Ecologia i Desenvolupament.

  Informat del treball de la Campanya Roba Neta, liderada per Setem, en lmbit estatal. A travs daquesta campanya es pressiona les companyies txtils perqu millorin les condicions dels seus treballadors i treballadores i estableixin codis de conducta basats en els estndards de lOrganitzaci Internacional del Treball, i la seva legislaci laboral.

  Consumeix de forma responsable, collabora amb la recollida selectiva de roba, visita els punts de venda de segona m, vesteix roba ecolgica i solidria o fes voluntariat en alguna entitat de la xarxa AERESS

  Notcia extreta de Canal Solidari

  PARTICIPA!

  Ets un o una jove abrerenc/a i vols participar a la Comissi de Festa Major Jove?

  Vine a la segona reuni de la Comissi de Festa Major Jove el dijous 28 de febrer a les 18h. Al Casal de Joves.

  Vota les teves preferncies a les bsties que trobars al Casal de Joves, a lInstitut Voltrera, a la Casa de Cultura i al Centre Aqutic o virtualment al bloc del Casal:

  http://casaldejovesabrera.blogspot.com.es/

 • AGENDA DEL CASAL

  TALLERS JOVES a partir del 21 de gener al Casal de Joves

  Els dilluns, a les 17.30h Tarda de jocs (Play, Wii, jocs de taula...).

  Tots els dimecres, a les 16.00h Taller de grafits. Treu lartista que portes a dins! a les 17.30h Tarda de jocs (Play, Wii, jocs de taula...). De les 18.00h a les 19h Conversa en angls

  Els dijous, a les 20.30h, Taller de batucada. Vine i coneixers els tabalers dAbrera!

  Els divendres, a les 17h, Hip hop, descobreix els ritmes hip hop i passa-tho b ballant!

  Recordeu que els tallers sn gratuts per a menors de 25 anys o que acreditin estar en situaci datur. Per a joves d'entre 25 i 35 anys: Tallers joves, de 6 a 10 sessions, 16,53 tCal inscripci prvia.

  Tallers adreats a joves abrerencs de 12 a 35 anys. Places limitades. Lorganitzaci es reserva la possibilitat de modificar horaris i dates de qualsevol activitat, fent-ne la difusi oportuna. Les inscripcions es tancaran 3 dies abans de linici del taller. Si un taller no arriba al mnim de 5 inscrits, ser anullat.

  Ja us podeu inscriure al Gran Torneig de Ping Pong del Casal de

  Joves!

 • Caps de setmana Jove Mag Eugeni el divendres 22 de febrer a les 23h Jam Session el 15 de febrer

  a les 23h

 • CURS DE MONITORS DE LLEURE Data inici: 16/03/2013

  Data acabament: 25/05/2013

  Calendari: 16, 17, 23, 24, 25*, 26*, 27*, 28* de mar; 6, 7, 13, 14, 20, 21, 27,28 d'abril; 4, 5, 11, 12, 18, 19, 25 de maig de 2013 Horari: De 10 a 14 hores (dies amb * de 10 a 14 i de 15 a 19)

  Preu: 195 (150 per a empadronats/des a Abrera)

  Durada: 108 hores

  Lloc: Casal de Joves dAbrera

  Requisits: ser major de 18 anys Per obtenir el ttol de Monitor de lleure cal fer 150 hores de prctiques i aprovar totes les proves teriques i prctiques. Incripcions aqu CURS DE DIRECTORS DE LLEURE Data inici: 11/03/2013 Data acabament: 25/04/2013 Calendari: 11,12,13,14,18,19,20,21 mar 2,3,4,8,9,10,11,15,16,17,18,22,23,24,25, 29,30 abril 2,6 maig Horari: de dilluns a dijous de 17h a 21h Preu: 195 (150 per a empadronats/des a Abrera) Durada: 108 hores Lloc: Casal de Joves dAbrera

  Requisits: Estar titulat com a monitor. Tenir 23 anys i acreditar experincia com a monitor i posseir el ttol de batxillerat superior o equivalent. Ser mestre o diplomat en carreres deducaci i acreditar experincia com a monitor.

  Per obtenir el ttol de director de lleure cal fer tamb 175 hores de prctiques i 62 hores despecialitzaci.

 • Qu es cou a Abrera ?

  CINECLUB EMMETZINATS

  Diumenge 17, a les 19h, a lAuditori del Centre Polivalent Las nieves del Klimanjaro de Robert Gudiguian Incisiu amb la burgesia, el film explica la histria de Michel i Marie-Claire, un matrimoni unit que veu com la seva tranquillitat i la seva conscincia salten per laire quan dos homes armats i emmascarats els agredeixen, els arrabassen els seus estalvis i fugen amb les seves targetes de crdit.

  La complexitat social, les lluites sindicals, una mena de desassossec contemporani o la grandesa de la gent senzilla sn alguns dels ingredients daquesta pellcula.

  Podeu veure aqu el triler Extret de Canal solidari

  CLUB DE LA FEINA

  Dilluns i dimecres de 9.00 a 14.00h A ledifici del Mercat Municipal (rbla. Torrentet, 16, 1a planta)

  Contacte: 93 770 01 02 promocioeconomica.ajuntament@ajuntamentabrera.org Posem a la teva disposici 2 ordinadors dutilitzaci lliure amb connexi a Internet per a la recerca de feina. Tinformem de recursos formatius i dofertes de treball. I si no saps fer servir Internet i vols aprendren, nosaltres te nensenyem! Les persones residents a les urbanitzacions poden consultar les ofertes per telfon.

  Recordeu que ara tamb podeu consultar les ofertes de feina al nostre bloc o al nostre Facebook.

  KINDER SESSIONS DE LESCOLA DE MSICA

 • De postres

  Us recomanem el vdeo "Pensa-t'ho abans de penjar res" per prendre conscincia del que pengen a la xarxa i el que fem a internet.

  Si no vols tornar a rebre aquest butllet noms cal que ens ho facis saber. Fes un clic aqu

  Si voleu fer difusi dalguna activitat que es faci a Abrera o us interessaria proposar algun tema per a la secci Aix tinteressa,

  podeu posar-vos en contacte amb nosaltres a pij.abrera@ajuntamentabrera.org.