2.crisis histriques definitiu definitiu

  • Published on
    12-Apr-2017

  • View
    206

  • Download
    0

Transcript

EL 'CRACK' DEL 29El 24 doctubre de 1929 tretze milions de ttols es van posar a la venda a preus insignificants, per no hi havia compradors. La Borsa de Nova York, el mercat ms gran del mn, comena a enfonsar-se. Aquests fets faran anomenar el dia com eldijous negre de Wall Street. Aquest fet i la suma d'altres va provocar la fi dels "felios anys 20".

El pnic s va estendre entre els inversors i tot i les injeccions econmiques dels bancs va ser inevitable elDilluns negrei elDimarts negre.Aix va provocar una gran crisi bancria, de 1929 a 1931, i es van arrunar aproximadament 2.000 bancs. El "crack" va coincidir amb els inicis de la Gran Depressi i va provocar una ona expansiva que s va estendre arreu del mn per culpa de la dependncia financera i econmica dels EEUU.

PRIMERA CRISI DEL PETROLI (1973-1975)Des de fa dcades el petroli s la font d'energia ms demandada, aix ha provocat ms d'un mal de cap, com per exemple la gran crisi del 1973.La OPEP es va negar a exportara tots els pasos que havien donat suport a Israel durant la guerra del Yom Kippur (EEUU i els aliats d'Europa Occidental). Aquesta restricci i que el preu del petroli va augmentar notablement va provocar el racionament tant a empreses com a particulars.

Les altes taxes d'atur, laugment de la pobresa i la disminuci del consum van especular un nou " Crack del 29", no obstant molts especialistes situen aquesta crisi com la evoluci prpia del capitalisme degut a els avenos tecnolgics i les reduccions de plantilles. Amb aquesta crisi es va comenar a qestionar "L'Estat del Benestar"

2a CRISI DEL PETROLI (1980 - 1982)La segona crisi del l'or negre va arribar de mans de la guerra entre l'Iran i l'Irak fet que va provocar la congelaci immediata de exportacions i va desencadenar una desorbitada pujada de preus. Aquesta vegada les grans potncies no es van fer esperar i van comenar a aplicar restriccions de consum. No obstant els especuladors van aprofitar la situaci econmica.

LA CRISI ASITICA (1997)El tigre asitic va patir la pitjor crisi de la seva histria. Lexcessiva ambici dun gran nombre d'inversors que creien haver trobat una "mina d'or" va fer explotar el dficit i va comenar a crixer de forma imparable, la suma de diversos escndols financers va provocar una devaluaci de la moneda. No obstant el pitjor moment va ser quan va explotar la bombolla Japonesa.

CRISI DE LES 'PUNTOCOM' (2001)

Els rpids avenos que feia internet i les empreses que lutilitzaven van provocar un augment desorbitat de les accions, creant una bombolla especulativa. El sector va arribar a una cotitzaci de 2000 punts, per tan sols un any desprs va comenar a caure. A Espanya el cas ms espectacular va ser el dunes accions que van passar de 157 a 2000 perqu desprs es desplomessin fins a 3 cinc anys desprs.